Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Német nemzetiségi tagozat

SPACER

Német nemzetiségi tagozat

Rólunk
SPACER
Bemutatkozás

Gyönyörű, modern 11 csoportos óvodánk Veszprémben az Egry lakótelep szívében, egy ősfás környezetben található.
2020 szeptemberében nyitotta meg kapuit az új épületünk, mely a 45 éves régi óvoda helyére épült.
Tágas udvarunkon mászókák, csúszdák, hinták, kerékpárutak, homokozók kínálnak változatos lehetőséget a gyermekek mozgásigényének kielégítésére.
2010-ben elnyertük az „Örökös Zöld Óvoda” címet.
Minden csoportnak van saját kiskertje, ahol virágokat, fűszernövényeket nevelhetnek. A madarak életmódjáról is tapasztalatokat szerezhetnek. A fák ágaira kihelyezett oduk, madáretetők gyakori vendégei a cinkék, rigók, tengelicék, gyakran mókusok is ugrálnak a fákon. A gyerekek örömmel vesznek részt a kerti munkában. Gereblyéznek, ültetnek, locsolnak.

Saját főzőkonyhával rendelkezünk. Kiemelt a feladatunk az egészséges életmódra nevelés, melynek egyik alappillére az egészséges táplálkozás. Már a heti étlap összeállítására és az alapanyagok kiválasztására is nagy gondot fordítunk. Óvodánk biztosítja az ételallergiás gyermekek étkezését is.

Tágas, gazdagon felszerelt tornatermünk változatos mozgásos tevékenységek szervezésére ad lehetőséget.

A pedagógusok munkáját logopédus, utazó gyógypedagógusok is segítik. Külön fejlesztőszoba áll a rendelkezésükre a foglalkozások megtartásához.

Barátságos csoportszobáink tágasak, világosak. A különböző játszósarkokat úgy alakítottuk ki, hogy megfelelő hely, eszköz álljon a gyermekek rendelkezésére a szerepjátékokhoz, barkácsoláshoz, építőjátékokhoz vagy éppen az elvonuláshoz.

Óvodánk 11 csoportjából 3 német nemzetiségi, melyek meghatározzák óvodánk sajátos arculatát.
Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek nálunk érzelmi biztonságban, szeretetben, nyugodt, derűs légkörben éljék mindennapjaikat.
Célunk, hogy  változatos tevékenységformákon keresztül a gyermeki kíváncsiságra építve segítsük a 3-7 éves gyermekek fejlődését, személyiségük, egyéni képességeik kibontakozását.
Hangsúlyozzuk a játék elsődlegességét, hiszen az óvodás korú gyermekek a játékon keresztül fedezik fel az őket körülvevő világot.

A játék, a mindennapi tevékenységek során ismerkednek a német nyelvvel is.
Nemzetiségi csoportjainkban mindkét nyelv, a magyar és a német használata érvényesül.
Célunk a szituatív beszéd és a válaszadó szerep elsajátítása.
Sok eszközt, változatos módszereket használunk, hogy a gyermekek érdeklődését folyamatosan fenn tartsuk a nyelvelsajátítás során.
A gyermekekkel megismertetjük és ápoljuk a német nemzetiségi kultúrát, hagyományokat.
Családi kézműves játszóházakat szervezünk, ahol a gyermekek a szüleikkel együtt készülhetnek a terményünnepre, Márton napra, Karácsonyra, Húsvétra.
Szoros kapcsolatot ápolunk városunk más német nemzetiségi intézményeivel.
Népitáncot, gyermekjátékokat is megismernek óvodásaink, melyet nemzetiségi viseletben be is mutatnak a különböző városi szintű rendezvényeken pl. a Gizella napok keretében és a kistérségi nemzetiségi óvodák tánctalálkozóján.
Gyűjtjük a nemzetiségi kultúrát bemutató tárgyi emlékeket, melyekből alkalmanként kiállítást is szervezünk.
Számos óvodán kívüli programot is kínálunk, melyekre hívjuk, várjuk a szülőket is. A kirándulásokon, állatkertlátogatáson kívül lehetőségük van a gyermekeknek bábszínházi előadáson, ovifocin, népitáncon és úszás oktatáson is részt venni.

Fontosnak tartjuk a szülőkkel való folyamatos együttműködést, a jó kapcsolat kialakítását a gyermekek harmonikus fejlődése érdekében.

„Az Európa Ifjúsága Egyesület”  támogatásával óvodánkban német nyelvterületről származó önkénteseket is fogadunk 10-12 hónapos szolgálatra.
A nyelvelsajátításban, a sajátos artikulációs bázis kialakításában nagy segítséget jelentenek számunkra.
Bemutatják a gyermekeknek saját hazájukat, kultúrájukat. Ötleteikkel, kreativitásukkal színesítik az óvodai életet.

Szeretjük óvodánkat;  az Egry Úti Ovi az a hely, ahol jó gyereknek, jó felnőttnek lenni.
 
SPACER