Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu
SPACER

Német nemzetiségi tagozat

Rólunk
SPACER
Bemutatkozás

Gyönyörű, modern 11 csoportos óvodánk Veszprémben az Egry lakótelep szívében, egy ősfás környezetben található.
2020 szeptemberében nyitotta meg kapuit az új épületünk, mely a 45 éves régi óvoda helyére épült.
Tágas udvarunkon mászókák, csúszdák, hinták, kerékpárutak, homokozók kínálnak változatos lehetőséget a gyermekek mozgásigényének kielégítésére.
2010-ben elnyertük az „Örökös Zöld Óvoda” címet.
Minden csoportnak van saját kiskertje, ahol virágokat, fűszernövényeket nevelhetnek. A madarak életmódjáról is tapasztalatokat szerezhetnek. A fák ágaira kihelyezett oduk, madáretetők gyakori vendégei a cinkék, rigók, tengelicék, gyakran mókusok is ugrálnak a fákon. A gyerekek örömmel vesznek részt a kerti munkában. Gereblyéznek, ültetnek, locsolnak.

Saját főzőkonyhával rendelkezünk. Kiemelt a feladatunk az egészséges életmódra nevelés, melynek egyik alappillére az egészséges táplálkozás. Már a heti étlap összeállítására és az alapanyagok kiválasztására is nagy gondot fordítunk. Óvodánk biztosítja az ételallergiás gyermekek étkezését is.

Tágas, gazdagon felszerelt tornatermünk változatos mozgásos tevékenységek szervezésére ad lehetőséget.

A pedagógusok munkáját logopédus, utazó gyógypedagógusok is segítik. Külön fejlesztőszoba áll a rendelkezésükre a foglalkozások megtartásához.

Barátságos csoportszobáink tágasak, világosak. A különböző játszósarkokat úgy alakítottuk ki, hogy megfelelő hely, eszköz álljon a gyermekek rendelkezésére a szerepjátékokhoz, barkácsoláshoz, építőjátékokhoz vagy éppen az elvonuláshoz.

Óvodánk 11 csoportjából 3 német nemzetiségi, melyek meghatározzák óvodánk sajátos arculatát.
Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek nálunk érzelmi biztonságban, szeretetben, nyugodt, derűs légkörben éljék mindennapjaikat.
Célunk, hogy  változatos tevékenységformákon keresztül a gyermeki kíváncsiságra építve segítsük a 3-7 éves gyermekek fejlődését, személyiségük, egyéni képességeik kibontakozását.
Hangsúlyozzuk a játék elsődlegességét, hiszen az óvodás korú gyermekek a játékon keresztül fedezik fel az őket körülvevő világot.

A játék, a mindennapi tevékenységek során ismerkednek a német nyelvvel is.
Nemzetiségi csoportjainkban mindkét nyelv, a magyar és a német használata érvényesül.
Célunk a szituatív beszéd és a válaszadó szerep elsajátítása.
Sok eszközt, változatos módszereket használunk, hogy a gyermekek érdeklődését folyamatosan fenn tartsuk a nyelvelsajátítás során.
A gyermekekkel megismertetjük és ápoljuk a német nemzetiségi kultúrát, hagyományokat.
Családi kézműves játszóházakat szervezünk, ahol a gyermekek a szüleikkel együtt készülhetnek a terményünnepre, Márton napra, Karácsonyra, Húsvétra.
Szoros kapcsolatot ápolunk városunk más német nemzetiségi intézményeivel.
Népitáncot, gyermekjátékokat is megismernek óvodásaink, melyet nemzetiségi viseletben be is mutatnak a különböző városi szintű rendezvényeken pl. a Gizella napok keretében és a kistérségi nemzetiségi óvodák tánctalálkozóján.
Gyűjtjük a nemzetiségi kultúrát bemutató tárgyi emlékeket, melyekből alkalmanként kiállítást is szervezünk.
Számos óvodán kívüli programot is kínálunk, melyekre hívjuk, várjuk a szülőket is. A kirándulásokon, állatkertlátogatáson kívül lehetőségük van a gyermekeknek bábszínházi előadáson, ovifocin, népitáncon és úszás oktatáson is részt venni.

Fontosnak tartjuk a szülőkkel való folyamatos együttműködést, a jó kapcsolat kialakítását a gyermekek harmonikus fejlődése érdekében.

„Az Európa Ifjúsága Egyesület”  támogatásával óvodánkban német nyelvterületről származó önkénteseket is fogadunk 10-12 hónapos szolgálatra.
A nyelvelsajátításban, a sajátos artikulációs bázis kialakításában nagy segítséget jelentenek számunkra.
Bemutatják a gyermekeknek saját hazájukat, kultúrájukat. Ötleteikkel, kreativitásukkal színesítik az óvodai életet.

Szeretjük óvodánkat;  az Egry Úti Ovi az a hely, ahol jó gyereknek, jó felnőttnek lenni.
 
SPACER