Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Wunderbar fesztivál 2024

2024. április 8-12 között a városi Wunderbar Fesztiválhoz csatlakozva német nemzetiségi csoportjainkban a német nyelvhez és a nemzetiségi kultúrához kapcsolódó programokon vettek részt a gyermekek. 
- Hétfő: német nyelvű interaktív bábelőadás
- Kedd: hagyományőrző közös tojásgurítás
- Szerda: német önkéntesek projektje az egyes csoportokban
- Csütörtök: sváb nénik irányításával "Schlappen" sütemény sütése és kóstolása

Álomzug Társulat: A kesztyű 2024.

Az Álomzug Társulat kétnyelvű Kesztyű című előadását tekintettük meg. A gyerekek nagyon élvezték a mesét. A programra a Hriszto Botev Általános Iskola 1.C osztálya is csatlakozott hozzánk. 

Trachtag 2023.

 Vegyük fel egy hétköznapon a magyarországi német népviseletünk egy darabját, és tegyünk ünneppé április 28-át!
Idézzük meg őseink emlékét és mutassuk be örökségünket a mindennapokban. Erről szól a TrachtTag, immár kilencedik éve.
Óvodánk német nemzetiségi csoportjai is csatlakoztak ehhez a kezdeményezéséhez.

Wunderbare Fesztivál


Wunbare Fesztivál az óvodánk német nemzetiségi csoportjaiban

2023. április 3.hetében mi is részt vettünk az országos Wunderbare Fesztiválon.
A német nyelv hete országos programsorozat. A kezdeményezés célja, hogy Magyarországon még több embert lelkesítsenek a német nyelv elsajátítása iránt.
Óvodánk is bekapcsolódott a programba, több rendezvénnyel.
Németországból érkező önkénteseink bemutatták az óvodásoknak országukat, városukat, ahol élnek. Megmutatták családjukat, óvodájukat, iskolájukat. Közösen megsütötték a gyerekkel a kedvenc német süteményét, a Mamorkuchen-t.
Szerdán, április 21-én a szekszárdi Deutsche Bühne meseelőadását nézhették meg a gyerekek, közösen a H. Botev Általános Iskola német nemzetiségi első és másodikos osztályaival. Mese címe: Irány Panama
Óvodánk „Az év állatvédő óvodája” címet idén is elnyerte, ezért figyeltünk, hogy állatokról szóló mesével kapcsolódjunk be a programsorozatba. Nagyon jó választás volt az „Irány Panama!” c. előadás, humoros jelenetekkel, kedves állatokkal dolgozták fel a mesét .
A hetet a Német Nemzetiségi Óvodák Tánctalálkozójával zártuk, ahol a három német nemzetiségi csoport nagy- és középsős csoportosai német nemzetiségi tánccal szerepeltek.
Nagyon ügyesek voltak, büszkék vagyunk rájuk! 
Madarak karácsonyfája

Óvodánk három német nemzetiségi csoportja az állatvédő óvoda programhoz csatlakozva, idén karácsonykor elkészítettük a „Madarak Karácsonyfáját”
Ezt a karácsonyfát a kismadaraknak díszítették fel a gyerekek, almákat, sárgarépát, dióféléket akasztottak fel, amelyekkel máskor is etetni szokták.
Nagyon lelkesen díszítették az ovisok a fát, és egész télen gyönyörködhettek a szebbnél szebb madarakban, akik folyamatosan meglátogatták a karácsonyfát, és eszegették a díszeket.

Márton nap


Márton napja kiemelt, egyben jellegzetes ünnep német nemzetiségi csoportjaink életében. Az ünnepet megelőző hetekben természetesen feldolgoztuk a témát óvodásainkkal: alkalomhoz illő német dalokat tanultunk, a szükséges szókincset játékosan elsajátítva bábozással vagy dramatizálással eljátszottuk Szent Márton legendáját, hogy életkoruknak megfelelően megérthessék az ünnep mondanivalóját. Mint minden évben, idén is a jóságos Mártonra emlékezve adománygyűjtést szerveztünk a helyi Családsegítő Szolgálat javára, melybe bevontuk az óvoda többi csoportját is. Rengeteg felajánlás érkezett erre a célra, büszkék vagyunk az idejáró gyermekek családjaira az önzetlen adományozásért!
Az ünnepet megelőző lámpás-készítésre is invitáltuk a többi csoportot. Ahogy minden évben más-más lámpást készítünk a családtagokkal, idén kis napocska formájúra esett a választás. Öröm volt nézni és támogatni a szorgos készülődést, majd a boldog arcokat az elkészült „művekkel”.

Márton napján, november 11-én 16 órától kezdődött maga az ünnepség. A szomszédos iskolából két – szintén német nemzetiségi – osztály is részt vett, számos meghívott vendég, sok érdeklődő más csoportokból, valamint három csoportunk sok-sok családtaggal. A jó időnek köszönhetően – a termeknek megfelelően – az udvaron együtt énekeltük el az alkalmi dalokat, falovacskákkal, fejdíszekkel színesítve. Stílusosan harmonikaszó kísérte az éneklést. Ezután a sok-sok gyermek az udvaron eldugott libák keresésére indult, aki megtalált egyet, jutalmul perecet kapott, melyet megosztott családtagjaival jelképes módon. A sós perechez tea is járt! Végül mindannyian nagyobb sétát tettünk az óvoda körül, az ismert dalokat énekelve, ismét harmonikaszó mellett. Közben besötétedett, csak a sok-sok apró lámpácska fénye világított, mint remélhetőleg az együtt töltött ünnep melege a szívünkben!

„… da oben leuchten die Sterne,
und unten leuchten wir…”

Köszönjük a Veszprémi Német Önkormányzat anyagi támogatását és óvodánk dolgozóinak segítségét!

a szervezők

A Márton napi ünnepségünkről a veszprémi TV is készített egy rövid műsort.

 
Terményünnep a 3 német nemzetiségi csoportban

2022.október 20-án ünnepelte a három német nemzetiségi csoport a TERMÉNYÜNNEPET.


Az ünnepségünk egy német mese előadással kezdődött.
 "Die kleine Hexe" c. mesét Frank Ildikó adta elő Koffermärchen produkció keretében.
 A gyerekek  bekapcsolódtak a mesébe: varázsoltak, segítettek  a kis boszorkánynak felkészülni a nagy boszorkányvizsgára. 
Az előadás után  az udvaron a gyerekekkel játékos feladatokat játszottunk, ahol az őszi zöldségeket, gyümölcsöket takarítottak be. Krumplit kerestek a homokban, almát szedtek, melyeket színek szerint szétválogatták. Gyűjtöttek gesztenyét, dió, kukoricát morzsoltak.
Terményünnepet megelőző délután közösen a szülőkkel terményekből bábokat, különböző figurákat készítettek, melyekből kiállítást szerveztünk.
A programunkra  meghívtuk a H.Botev Általános Iskola 1/A  osztályát is.
A Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatnak köszönjük a támogatását.