Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Ficánka csoport bemutatkozása

 


 A jó hangulatú csoportunkban játszva tanulnak meg mindent gyermekeink az évszakokról, állatokról, természetről, az őket körülvevő világról.  Az összetartozást, a szeretet érzését erősítik közös tevékenységeink, élményeink, beszélgetéseink. 
Programunk hangsúlyt fektet a néphagyomány-ápolásra, a népi gyerekdalok énekelgetése, a mondókák ismétlése; a népmesék világa az egész napunkat áthatja. A mindennapos testnevelést gyakran néptánccal helyettesítjük, és sokszor hallgatunk népzenét, vagy megzenésített verseket. Vastag Richárd néptáncpedagógus  heti rendszerességgel tart foglalkozást gyermekeinknek. Furulyázunk, metallofonozunk, ritmushangszereket használunk azért, hogy minél vonzóbbá tegyük a gyerekek számára az éneklést, a muzsikálást.  A Bozsik –program keretében minden héten Ovi-focit tart egy  edző, amelyre nem csak a fiúk, de a lányok is szívesen jelentkeznek. Télen 10 alkalommal korcsolya foglalkozáson vehetnek részt 5 éves kortól gyermekeink. Nagy hangsúlyt fektetünk a a tehetséggondozás mellett a felzárkóztatásra is: a fejlesztőpedagógus mellett gyógytornász és logopédus is foglalkozik szükség esetén a gyermekekkel.
jeles napokat együtt ünnepeljük. Eljön hozzánk a Mikulás bácsi, karácsonyra rengeteg ajándékot kapunk, és a húsvéti Nyuszi is meglátogat bennünket.  A születésnapozás csoportunkban már hagyomány: körbetáncoljuk az ünnepeltet, jókívánságokkal halmozzuk el, majd közösen elfogyasztjuk a tortát.  Anyák napi műsorunkra és a játékos évzáró műsorunkra versekkel, dalokkal, népi játékokkal készülünk, amelyre nem csak a Szülőket, de a Nagyszülőket is várjuk! További programjaink:  farsangi bál, májusfa-állítás majd kitáncolás az udvaron, az Állatok Világnapjának; a  Víz, a Föld, a Fák és a Madarak Világnapjának megünneplése; Apák Napja; egészségnap; közös szalonnasütés ősszel és tavasszal a szülőkkel és a gyerekekkel Litéren és Nemesvámoson; iskolalátogatás  a szomszédos Botev és  a Simonyi Általános Iskolában; könyvtárlátogatás; Tökmagavató.
Évente legalább egyszer, - de ha lehetőségünk nyílik rá, akkor többször is-  szervezünk a gyermekeknek buszos kirándulást. Tavaly a pápai reptérre látogattunk el, két éve egy almádi állatfarmon voltunk, ahol a lovaglás és a lovaskocsikázás mellett nyuszi-, kecske- malac simogatásra és kézből etetésre is lehetőségünk volt. (Az elmúlt években jártunk már pl. a salföldi majorban, Balatonfüreden, Tihanyban, Zircen.)
Évente 10 alkalommal kutyaterápiás foglalkozásokat tartunk a gyermekeknek  egy golden retriever és felvezetőjük segítségével.  Travel pozitív hatással vannak a gyermekek érzelmi- szociális fejlődésére. A kutyás foglalkozás során a gyermekek és Travel között kialakuló kölcsönös elfogadás, feltétel nélküli szeretet, egymásra figyelés, az együttes játék hozzájárul a biztonságérzet, az önbizalom, az empátia kialakulásához. A kutyával való közös fejlesztőjátékok közben fejlődik a gyermekek kifejezőkészsége, metakommunikatív képessége, toleranciája, konfliktustűrő képessége, mozgása, kézügyessége és  gondolkodása.
Ábrázolás foglalkozásokon nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minden olyan technikával megismertessük a gyermekeket, amelyek életkori sajátosságaiknak megfelelnek.  Gyermekeink szeretnek rajzolni, festeni, gyurmázni, vágni, ragasztani; több pályázaton is sikeresen szerepelnek. Gyakran sütünk kenyeret, karácsony közeledtével pedig mézeskalácsot, amit aztán kidíszítünk.  Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmód kialakítására is.  Minden nap sokat tartózkodunk a friss levegőn, néha kint is eszünk. Az udvarrészünkön változatos mozgásfejlesztő játékok vannak: mászókák, libikókák, csúszdák. Egy nagy homokozó és egy faházikó is játékra csábítja a kicsiket az árnyas udvaron. A füves terület mellett lehetőségük van kavicsos vagy gumitéglás részen is játszani, amely biztonságossá teszi kinti játékukat. A mozgásfejlesztésére is nagy gondot fordítunk (egyensúlyérzék-fejlesztés, tartásjavító gyakorlatok, mozgáskoordináció fejlesztés).
Tavasszal virágokat, babot, borsót ültetünk, amit aztán naponta locsolunk, gondozunk.  Természetesen minden nap eszünk friss gyümölcsöt vagy zöldséget. Ilyenkor még azok a gyerekek is kérnek néhány falatot, akik otthon elutasítják azt. Az óvoda udvara, környéke, a séták, a kirándulások jó lehetőséget adnak a természet, a környezet megszerettetésére, az évszakok változásainak megfigyelésére.  A gyerekeket a közösen átélt élmények környezetükhöz köti, amelynek védelmezőivé válnak.
Állatkert- bérletünk lehetővé teszi, hogy évente öt alkalommal látogassuk el a veszprémi Zoo-ba, hiszen itt látni az állatokat sokkal nagyobb élmény, mint a képeken. Megismerkedünk a város nevezetességeivel, ismertebb épületeivel, jellegzetes helyeivel (Vár, Petőfi Színház, Völgyhíd, Laczkó Dezső Múzeum). Kabóca – és Pegazus bábszínház bérletünk van, és a Veszprémben fellépő Halász Jutka, Mikola Péter vagy Gryllus Vilmos koncerteket is szívesen látogatjuk.
Csoportunkban a kicsiket színes óvodai bútorok, kis kuckók, óriás Lego- és Duplo-készlet, életkoruknak és érdeklődési körüknek megfelelő könyvek, játékok várják a kényelmes, világos szobában. A gyerekek szeretnek bábozni, királylánynak, menyasszonynak, rendőrnek, tűzoltónak beöltözni, és ehhez a tárgyi feltételek is adottak. 
Mindketten nyitottak, vidám alaptermészetűek vagyunk. Szeretünk együtt dolgozni a dajka néninkkel és a pedagógia asszisztensünkkel. A Szülőkkel őszinte együttműködésre törekszünk. 
Ez évtől kezdve bekapcsolódtunk a Boldog óvoda programba is, hiszen az a mindennapjaink legfőbb célja, hogy támogassuk a gyermekeket egyéniségük kibontakozásában, és elfogadjuk őket olyannak, amilyenek valójában. Ez a kulcsa annak, hogy a gyermekek jól érezzék magukat. Ehhez a játék feltételeinek biztosítása, a programhoz készített mondóka, mese, dal, drámajáték - gyűjtemény áll a segítségünkre, kiegészítve az óvoda dolgozóinak személyiségével, a természet közelségével. Az összetartozás, a szeretet érzését erősítik közös tevékenységeink, élményeink, beszélgetéseink. Mindenkit egyéniségéhez, személyiségéhez mérünk, ennek megfelelően tapintatosan, de határozottan irányítjuk, fejlesztjük Őket. A példamutatás, a megfelelő modell állítása pedagógiai munkánk alappillére.

Nagyon örülünk, hogy végre visszatérhettünk az új, kacsalábon forgó óvodánkba! Óriási csoportszobába költöztünk, amelyet  ketté  tudunk választani egy mobilfal segítségével, így akár két tevékenység között is tudnak választani a gyermekek.  A  hatalmas tornatermünket egyszerre két csoport is használhatja, így nem csak a torna foglalkozásokat tudjuk ott tartani, hanem a néptáncot vagy a dalos játék foglalkozásokat is. Nagyon sok mozgásfejlesztő szerünk van, örömmel alkalmazzuk ezeket. A nagy tornaterem lehetővé teszi azt is, hogy előadókat hívjunk meg.   

Tavaly  júniusban  csoportunk hathatós közreműködésével óvodánk elnyerte "Az év állatvédő óvodája 2021" címet, az országban elsőként! Ennek köszönhetően nevelési évünk egyik kiemelkedő feladata lett a felelős állattartásra nevelés és az állatokkal való helyes bánásmód megismertetése kreatív programokon keresztül. Októberben csoportunk egy vakvezető kutyás foglalkozáson vehetett részt, decemberben sólyom-bemutatót láttunk, karácsonykor  pedig  a Veszprémi Állatkert meghívására gyümölcsökkel lephettük meg  a gyűrűsfarkú makikat és a zászlós farkú kolobuszokat. Idén februárban szintén a Veszprémi Állatkert meghívására medvelesen vettünk részt, márciusban pedig ellátogattunk   a Kedvenc  Állatorvosi Rendelőbe és  a veszprémi Állatvédő Egyesülethez is.  (Az eseményekről a Hírek fül alatt találhatóak fényképek.)
 
Csoportunk mindennapjainak képei ide kattintva tekinthetőek meg!
        
További információkról érdeklődjenek az egryficanka@gmail.com email címen.   

Szeretettel várjuk az érdeklődő Szülőket és  a gyermekeket:   Ildikó néni, Bogi néni és Melinda néni   

                   

Óvónők és dajka

Takács- Gubicza Melinda

óvodapedagógus

Hidasi Ildikó

óvodapedagógus

Kunné Baráh Boglárka

dadus

Galéria