Ficánka csoport bemutatkozása

A Ficánka csoport életét, mindennapjait  óvodánk pedagógiai programjában meghatározott célok és feladatok mellett a humor hatja át  elsődlegesen.   Jó hangulatú csoportunkban játszva tanulnak meg mindent gyermekeink az évszakokról, állatokról, természetről, az őket körülvevő világról.  Az összetartozást, a szeretet érzését erősítik meg közös tevékenységeink, élményeink, beszélgetéseink. 
Programunk hangsúlyt fektet a néphagyomány-ápolásra, a népi gyerekdalok énekelgetése, a mondókák ismétlése, a népmesék világa az egész napunkat áthatja. A mindennapos testnevelést gyakran néptánccal helyettesítjük, és sokszor hallgatunk népzenét, vagy megzenésített verseket. Vastag Richárd néptáncpedagógus  heti rendszerességgel tart foglalkozást gyermekeinknek. Furulyázunk, metallofonozunk, ritmushangszereket használunk azért, hogy minél vonzóbbá tegyük a gyerekek számára az éneklést, a muzsikálást.  A Bozsik –program keretében minden héten Ovi-focit tart két edző, amelyre nem csak a fiúk, de a lányok is szívesen jelentkeznek. Télen 10 alkalommal korcsolya foglalkozáson vehetnek részt 5 éves kortól gyermekeink. Nagy hangsúlyt fektetünk a felzárkóztatásra és a tehetséggondozásra is, a fejlesztőpedagógus mellett gyógytornász és logopédus is foglalkozik szükség esetén a gyermekekkel.
jeles napokat együtt ünnepeljük. Eljön hozzánk a Mikulás bácsi, karácsonyra rengeteg ajándékot kapunk, és a húsvéti Nyuszi is meglátogat bennünket.  A születésnapozás csoportunkban már hagyomány: körbetáncoljuk az ünnepeltet, és jókívánságokkal halmozzuk el, majd közösen elfogyasztjuk a tortát.  Anyák napjára az ajándékkészítés mellett versekkel, dalokat is készülünk.  További programjaink:  farsangi bál, májusfa-állítás majd kitáncolás az udvaron, A Víz, a Föld, a Fák és a Madarak Világnapjának megünneplése, Apák Napja, egészségnap, közös szalonnasütés ősszel és tavasszal a szülőkkel és a gyerekekkel Litéren és Nemesvámoson, iskolalátogatás  a szomszédos Botev és  a Simonyi Általános Iskolába, könyvtárlátogatás, Tökmagavató)
Évente legalább egyszer, de ha lehetőségünk nyílik rá, akkor többször is szervezünk a gyermekeknek buszos kirándulást. Tavaly a pápai reptérre látogattunk el, két éve egy almádi állatfarmon voltunk, ahol a lovaglás és a lovaskocsikázás mellett nyuszi-, kecske- malac simogatásra és kézből etetésre is lehetőségünk volt. (Az elmúlt években jártunk már a salföldi majorban, Balatonfüreden, Tihanyban, Zircen.)
Évente 10 alkalommal kutyaterápiás foglalkozásokat tartunk a gyermekeknek két golden retriever és felvezetőjük segítségével.  Travel  és Winnie, a két  kutya, mint terápiás állatok pozitív hatással vannak a gyermekek érzelmi- szociális fejlődésére. A kutyás foglalkozás során a gyermekek és az állatok között kialakuló kölcsönös elfogadás, feltétel nélküli szeretet, egymásra figyelés, az együttes játék hozzájárul a biztonságérzet, az önbizalom, az empátia kialakulásához. A kutyákkal való közös fejlesztőjátékok közben fejlődik a gyermekek kifejezőkészsége, metakommunikatív képessége, toleranciája, konfliktustűrő képessége, nagymozgása, kézügyessége, gondolkodása.
Ábrázolás foglalkozásokon nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minden olyan technikával megismertessük a gyermekeket, amelyek életkori sajátosságaiknak megfelelnek.  Gyermekeink eretnek rajzolni, festeni, gyurmázni, vágni, ragasztani, több pályázaton is sikeresen szerepelnek. Gyakran sütünk kenyeret, karácsony közeledtével pedig mézeskalácsot, amit aztán ki is díszítünk.  Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmód kialakítására is.  Minden nap sokat tartózkodunk a friss levegőn, néha kint is alszanak a gyerekek. Az udvarrészünkön változatos mozgásfejlesztő játékok vannak: mászókák, libikókák, csúszdák. Egy nagy homokozó és egy faházikó is játékra csábítja a kicsiket az árnyas udvaron. A füves terület mellett lehetőségük van kavicsos vagy gumitéglás területen is játszani, amely biztonságossá teszi kinti játékukat. A mozgásfejlesztésére is nagy gondot fordítunk (egyensúlyérzék-fejlesztés, tartásjavító gyakorlatok, mozgáskoordináció fejlesztés).
Tavasszal virágokat, babot, borsót ültetünk, amit aztán naponta locsolunk, gondozunk.  Természetesen minden nap eszünk friss gyümölcsöt vagy zöldséget. Ilyenkor még azok a gyerekek is kérnek néhány falatot, akik otthon elutasítják azt. Az óvoda udvara, környéke, a séták, a kirándulások jó lehetőséget adnak a természet, a környezet megszerettetésére, az évszakok változásaiból fakadó népi időjóslások felidézésére.  A gyerekeket a közösen átélt élmény környezetükhöz köti, amelynek védelmezőivé válnak.
Állatkert- bérletünk lehetővé teszi, hogy évente öt alkalommal látogassuk el a veszprémi Zoo-ba, hiszen itt látni az állatokat sokkal nagyobb élmény, mint a képeken. Szeptembertől májusig nyolc alkalommal megyünk a  Maugli játszóházba. Megismerkedünk a város nevezetességeivel, ismertebb épületeivel, jellegzetes helyeivel (Vár, Petőfi Színház, Völgyhíd, Laczkó Dezső Múzeum). Kabóca – és Pegazus bábszínház bérletünk van, és a Veszprémben fellépő Halász Jutka, Levente Péter vagy Gryllus Vilmos koncerteket is szívesen látogatjuk.
Csoportunkban a kicsiket színes óvodai bútorok, kis kuckók, óriás Lego- és Duplo-készlet, életkoruknak és érdeklődési körüknek megfelelő könyvek, játékok várják a kényelmes, világos szobában. A gyerekek szeretnek bábozni, királylánynak, anyukának, menyasszonynak, rendőrnek beöltözni, és ehhez a tárgyi feltételek is adottak. 
Mindketten nyitottak, vidám alaptermészetűek vagyunk. Szeretünk együtt dolgozni a dajka néninkkel és a pedagógia asszisztensünkkel. 
Ez évtől kezdve bekapcsolódtunk a Boldog óvoda programba is, hiszen az a mindennapjaink legfőbb célja, hogy támogassuk a gyermekeket egyéniségük kibontakozásában, és elfogadjuk őket olyannak, amilyenek valójában. Ez a kulcsa annak, hogy a gyermekek jól érezzék magukat. Mindehhez a játék feltételeinek biztosítása, a programhoz készített mondóka, mese, dal, drámajáték gyűjtemény áll a segítségünkre, kiegészítve az óvoda dolgozóinak személyiségével, a természet közelségével. Az összetartozás, a szeretet érzését erősítik közös tevékenységeink, élményeink, beszélgetéseink. Mindenkit egyéniségéhez, személyiségéhez mérünk, ennek megfelelően tapintatosan, de határozottan irányítjuk, fejlesztjük Őket. A példamutatás, a megfelelő modell állítása pedagógiai munkánk alappillére.
Szülőkkel őszinte együttműködésre törekszünk. A csoportunkba járó hagyományőrző szellemben nevelkedett gyermekek alkotó kölcsönhatásban élnek a természettel, ráéreznek arra, hogy a világot képesek alakítani. Megismerik a közös alkotás örömét, a múlt értékeit, a környezetért érzett felelősséget. Érzelmileg gazdagabbá, értelmileg fogékonyabbá válnak e fontos életszakaszban.
Nagyon örülünk, hogy végre visszatérhettünk az új, kacsalábon forgó óvodánkba! Óriási csoportszobába költözhettünk, amelyet ketté is tudunk választani egy mobilfal segítségével, így akár két tevékenység között is tudnak választani a gyermekek. Az öltöző csak mi csoportunké, a mosdóink száma pedig három: soha sincs tolongás. Az iskolai méretű tornatermet egyszerre két csoport is használhatja, így több alkalommal is ki tudunk menni. Nagyon sok mozgásfejlesztő tornaszerünk van, örömmel használjuk ezeket a foglalkozásokon. A nagy tornaterem lehetővé teszi azt is, hogy előadókat hívjunk el.
 
(További információkat és fényképeket a Ficánka csoport Facebookos oldalán találnak:   https://www.facebook.com/csoport.ficanka  )  
Szeretettel várjuk az érdeklődő Szülőket és  a gyermekeket:   Ildikó néni, Bogi néni és Melinda néni                        

Óvónők és dajka

Takács- Gubicza Melinda

Takács- Gubicza Melinda

óvónő
Hidasi Ildikó

Hidasi Ildikó

óvónő
Kunné Baráh Boglárka

Kunné Baráh Boglárka

dadus

Galéria