Honlap testreszabása




készítette a honlap.hu

Táncfesztivál 2024

Április 26-án, pénteken került megrendezésre 10. alkalommal a Kindertanzfest, melyen a Veszprém vármegyei német nemzetiségi óvodák gyermekei mutathatták be tánctudásukat. Az idei rendezvény szervezője a Zánkai Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda volt. Óvodánk nagycsoportosai már hetek óta izgatottan készültek a bemutatóra. Minden fellépőt nagy tapssal jutalmaztak és ha ismerős dal, zene csendült fel a színpadon, ők is boldogan kapcsolódtak be az éneklésbe. Saját produkciójuk során kissé izgatottak voltak, de csodálatosan szerepeltek, minden korábban megbeszélt instrukcióra ügyeltek. Természetesen a jutalmuk sem maradt el, hiszen a fellépőkre nemcsak oklevél és ajándék, hanem terített asztal, óriáspuzzle, séta idegenvezetéssel és kincskereső játék is várt. Sajnos az utóbbiakról az idő szűkössége miatt lemaradtunk, de visszaérkezésünk után ezt pótoltuk az óvoda udvarán, majd egy kis palacsintázással zártuk a napot, amit mindhárom csoport óvó nénije készített- meglepetés gyanánt- saját óvodásainak.

Szeretnénk hálás szívvel megköszönni a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatását, a Zánkai Óvoda vendégszeretetét, óvodánk igazgatójának, hogy lehetővé tette számunkra a részvételt, a szülők minden irányú segítségét és a gyermekek pozitív hozzáállását!

Mindannyian nagyon büszkék vagyunk rájuk!

Német Nemzetiségi Tagozat dolgozói
 

Wunderbar fesztivál 2024

2024. április 8-12 között a városi Wunderbar Fesztiválhoz csatlakozva német nemzetiségi csoportjainkban a német nyelvhez és a nemzetiségi kultúrához kapcsolódó programokon vettek részt a gyermekek. 
- Hétfő: német nyelvű interaktív bábelőadás
- Kedd: hagyományőrző közös tojásgurítás
- Szerda: német önkéntesek projektje az egyes csoportokban
- Csütörtök: sváb nénik irányításával "Schlappen" sütemény sütése és kóstolása

Álomzug Társulat: A kesztyű 2024.

Az Álomzug Társulat kétnyelvű Kesztyű című előadását tekintettük meg. A gyerekek nagyon élvezték a mesét. A programra a Hriszto Botev Általános Iskola 1.C osztálya is csatlakozott hozzánk. 

Wunderbar fesztivál 2024

2024. április 8-12 között a városi Wunderbar Fesztiválhoz csatlakozva német nemzetiségi csoportjainkban a német nyelvhez és a nemzetiségi kultúrához kapcsolódó programokon vettek részt a gyermekek. 
- Hétfő: német nyelvű interaktív bábelőadás
- Kedd: hagyományőrző közös tojásgurítás
- Szerda: német önkéntesek projektje az egyes csoportokban
- Csütörtök: sváb nénik irányításával "Schlappen" sütemény sütése és kóstolása

Trachtag 2023.

 Vegyük fel egy hétköznapon a magyarországi német népviseletünk egy darabját, és tegyünk ünneppé április 28-át!
Idézzük meg őseink emlékét és mutassuk be örökségünket a mindennapokban. Erről szól a TrachtTag, immár kilencedik éve.
Óvodánk német nemzetiségi csoportjai is csatlakoztak ehhez a kezdeményezéséhez.

Wunderbare Fesztivál


Wunbare Fesztivál az óvodánk német nemzetiségi csoportjaiban

2023. április 3.hetében mi is részt vettünk az országos Wunderbare Fesztiválon.
A német nyelv hete országos programsorozat. A kezdeményezés célja, hogy Magyarországon még több embert lelkesítsenek a német nyelv elsajátítása iránt.
Óvodánk is bekapcsolódott a programba, több rendezvénnyel.
Németországból érkező önkénteseink bemutatták az óvodásoknak országukat, városukat, ahol élnek. Megmutatták családjukat, óvodájukat, iskolájukat. Közösen megsütötték a gyerekkel a kedvenc német süteményét, a Mamorkuchen-t.
Szerdán, április 21-én a szekszárdi Deutsche Bühne meseelőadását nézhették meg a gyerekek, közösen a H. Botev Általános Iskola német nemzetiségi első és másodikos osztályaival. Mese címe: Irány Panama
Óvodánk „Az év állatvédő óvodája” címet idén is elnyerte, ezért figyeltünk, hogy állatokról szóló mesével kapcsolódjunk be a programsorozatba. Nagyon jó választás volt az „Irány Panama!” c. előadás, humoros jelenetekkel, kedves állatokkal dolgozták fel a mesét .
A hetet a Német Nemzetiségi Óvodák Tánctalálkozójával zártuk, ahol a három német nemzetiségi csoport nagy- és középsős csoportosai német nemzetiségi tánccal szerepeltek.
Nagyon ügyesek voltak, büszkék vagyunk rájuk!



 
Madarak karácsonyfája

Óvodánk három német nemzetiségi csoportja az állatvédő óvoda programhoz csatlakozva, idén karácsonykor elkészítettük a „Madarak Karácsonyfáját”
Ezt a karácsonyfát a kismadaraknak díszítették fel a gyerekek, almákat, sárgarépát, dióféléket akasztottak fel, amelyekkel máskor is etetni szokták.
Nagyon lelkesen díszítették az ovisok a fát, és egész télen gyönyörködhettek a szebbnél szebb madarakban, akik folyamatosan meglátogatták a karácsonyfát, és eszegették a díszeket.

Márton nap


Márton napja kiemelt, egyben jellegzetes ünnep német nemzetiségi csoportjaink életében. Az ünnepet megelőző hetekben természetesen feldolgoztuk a témát óvodásainkkal: alkalomhoz illő német dalokat tanultunk, a szükséges szókincset játékosan elsajátítva bábozással vagy dramatizálással eljátszottuk Szent Márton legendáját, hogy életkoruknak megfelelően megérthessék az ünnep mondanivalóját. Mint minden évben, idén is a jóságos Mártonra emlékezve adománygyűjtést szerveztünk a helyi Családsegítő Szolgálat javára, melybe bevontuk az óvoda többi csoportját is. Rengeteg felajánlás érkezett erre a célra, büszkék vagyunk az idejáró gyermekek családjaira az önzetlen adományozásért!
Az ünnepet megelőző lámpás-készítésre is invitáltuk a többi csoportot. Ahogy minden évben más-más lámpást készítünk a családtagokkal, idén kis napocska formájúra esett a választás. Öröm volt nézni és támogatni a szorgos készülődést, majd a boldog arcokat az elkészült „művekkel”.

Márton napján, november 11-én 16 órától kezdődött maga az ünnepség. A szomszédos iskolából két – szintén német nemzetiségi – osztály is részt vett, számos meghívott vendég, sok érdeklődő más csoportokból, valamint három csoportunk sok-sok családtaggal. A jó időnek köszönhetően – a termeknek megfelelően – az udvaron együtt énekeltük el az alkalmi dalokat, falovacskákkal, fejdíszekkel színesítve. Stílusosan harmonikaszó kísérte az éneklést. Ezután a sok-sok gyermek az udvaron eldugott libák keresésére indult, aki megtalált egyet, jutalmul perecet kapott, melyet megosztott családtagjaival jelképes módon. A sós perechez tea is járt! Végül mindannyian nagyobb sétát tettünk az óvoda körül, az ismert dalokat énekelve, ismét harmonikaszó mellett. Közben besötétedett, csak a sok-sok apró lámpácska fénye világított, mint remélhetőleg az együtt töltött ünnep melege a szívünkben!

„… da oben leuchten die Sterne,
und unten leuchten wir…”

Köszönjük a Veszprémi Német Önkormányzat anyagi támogatását és óvodánk dolgozóinak segítségét!

a szervezők

A Márton napi ünnepségünkről a veszprémi TV is készített egy rövid műsort.

 
Terményünnep a 3 német nemzetiségi csoportban

2022.október 20-án ünnepelte a három német nemzetiségi csoport a TERMÉNYÜNNEPET.


Az ünnepségünk egy német mese előadással kezdődött.
 "Die kleine Hexe" c. mesét Frank Ildikó adta elő Koffermärchen produkció keretében.
 A gyerekek  bekapcsolódtak a mesébe: varázsoltak, segítettek  a kis boszorkánynak felkészülni a nagy boszorkányvizsgára. 
Az előadás után  az udvaron a gyerekekkel játékos feladatokat játszottunk, ahol az őszi zöldségeket, gyümölcsöket takarítottak be. Krumplit kerestek a homokban, almát szedtek, melyeket színek szerint szétválogatták. Gyűjtöttek gesztenyét, dió, kukoricát morzsoltak.
Terményünnepet megelőző délután közösen a szülőkkel terményekből bábokat, különböző figurákat készítettek, melyekből kiállítást szerveztünk.
A programunkra  meghívtuk a H.Botev Általános Iskola 1/A  osztályát is.
A Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatnak köszönjük a támogatását.